Mladi poročevalci za okolje

Že drugo leto zapored smo devetošolci Svit Mandelj, Jerca Capuder, Tija Podgornik in Maja Manojlović sodelovali z vrstniki iz turške šole Dokuz Eylül Koleji v mednarodnem projektu Young reporters for environment (YRE). Z mentorjema Martinom Mahom in Jano Stančič smo se letos lotili teme, ki je lansko poletje močno prizadela nekatere slovenske pokrajine. Naredili smo fotoreportažo o pomanjkanju vode in njenih posledicah ter možnih rešitvah. Predstavljamo vam jo v nadaljevanju.

Ohranimo Modri planet moder

Voda je najpomembnejši element za življenje vseh bitij na Zemlji. Nepogrešljiva je tudi v kmetijstvu in gospodarstvu. Večanje svetovnega prebivalstva in gospodarski napredek povzročata večjo izrabo vodnih virov, kot je njihova naravna sposobnost obnovitve. Pomankanje vode se praviloma začne s pomanjkanjem padavin, kar povzroči pomanjkanje vode v tleh, vodotokih in vodonosnikih. Ko vode upadejo ali presahnejo, so ogroženi vsi ekosistemi. Zemlja se izsuši … pride do pogostejših požarov v naravi, pomanjkanja pitne vode itd. V Sloveniji podtalnica predstavlja približno 95 % pitne vode, v Turčiji pa 22 %. Velik problem je tudi razporeditev rabe vodnih virov in premalo razlivnih površin vodotokov. K zmanjšanju posledic pomanjkanja vode lahko pripomoremo tudi kot posamezniki. Na primer: za zalivanje trat, vrtov in za splakovanje straniščnih školjk lahko uporabimo deževnico ali reciklirano odpadno vodo. Pitno vodo pa lahko pridobimo npr. z razsoljevanjem.

Na dan naj bi popili 1,5-2 l tekočine. Prav tako kot mi tudi rastline potrebujejo vodo za rast.

Betonske površine v naseljih in betonsko regulirane struge onemogočajo vodi pronicati v tla.

V nekaterih regijah poleti primanjkuje (pitne) vode. Pogostejši so tudi požari v naravi.

Nekatere izmed rešitve so lahko: uporaba odpadnih voda za sanitarne namene, uporaba pip z omejevalnikom pretoka, razsoljevanje idr.

Naša dolžnost je, da ozavestimo pomembnost vode za naša življenja in ohranimo naš planet MODER!

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost