V Muzeju Velenje je v ponedeljek, 13. junija 2022, potekalo 53. srečanje mladih raziskovalcev zgodovine, ki ga vsako leto organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), letos skupaj z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje. Na srečanju so podelili priznanja najboljšim mladim raziskovalcem zgodovine, ki so v letošnjem šolskem letu raziskovali na temo Snaga k zdravju pomaga – Nalezljive bolezni v preteklosti in spopad z njimi. Komisija za delo zgodovinskih krožkov je letos ocenila 21 raziskovalnih nalog, ki jih pripravilo 131 učencev pod mentorstvom 26 učiteljev. Med učenci sta tudi dve naši mladi raziskovalki: Živa Zore in Luna Debeljak iz 8. b, ki sta pod mentorstvom učiteljice Vilme Vrtačnik Merčun raziskovali nalezljive bolezni pred 50 in več leti na jarški šoli in jih primerjali z epidemijo covida-19 v zadnjih dveh letih na naši šoli. Podelitve priznanj so se udeležili učitelj Klemen Kos, avtorica raziskave Luna Debeljak in Tjaša Mahnič, ki je nadomeščala Živo Zore (7. b). Na srečanju so podelili 14 zlatih priznanj in 7 srebrnih. Predstavnici naše šole sta za našo raziskavo prejeli zlato priznanje. Na sliki zgoraj: Tjaša Mahnič in Luna Debeljak z organizatorko Iris Furlan in dr. Nadjo Terčon, predsednico Komisije za delo zgodovinskih krožkov ZPMS.

Udeleženci prireditve so si na velenjskem gradu ogledali različne razstave in zbirke Muzeja Velenje in marsikaj izvedeli o Afriki (zbirko sestavljajo predmeti, ki jih je muzeju poklonil češki akademski kipar František Foit), o najdbi dveh vrst mastodontov iz leta 1964 ter še mnogo zanimivega vse od srednjega veka naprej.

Mentorji so se udeležili sestanka z ocenjevalno komisijo, mladi zgodovinarji pa so imeli delavnico o tem, kako ohranjati zgodovinske vire in se praktično preizkusili v čiščenju starih kovancev. Zaključna prireditev se je odvijala na grajskem dvorišču. Dr. Nadja Terčon, predsednica Komisije za delo zgodovinskih krožkov, je poudarila pomen pravice otrok do izobraževanja, kamor sodi tudi raziskovanje mladih zgodovinarjev. Od leta 1966, odkar pri ZPMS izvajajo program Mladi raziskovalci zgodovine, se je pri raziskovanju zvrstilo že več tisoč mladih, na OŠ Rodica pa v programu sodelujemo od šolskega leta 2004/2005 dalje.

Raziskovalna tema za novo šolsko leto 2022/2023 je Šport skozi čas. Vabimo učence, ki bi jih raziskovanje športa v preteklosti zanimalo, da se v novem šolskem letu pridružijo mladim raziskovalcem.

Fotografije so povzete po spletni strani ZPMS, posnel jih je fotograf Aljoša Videtič.

(Skupno 117 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost