Naši učenci že več let sodelujejo pri štetju ptic, ki se vedno odvija konec januarja v okviru Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) – letos v tednu od 21. do 27. januarja. Za učence je to vedno zelo zanimiva dejavnost, ki jo z veseljem opravijo. Da bi v njej sodelovalo čim več učencev, objavljamo šolski likovni natečaj »Ptice okoli nas«.

Vabimo učence OPB, pa tudi druge, da z risanjem ptic spoznajo ptice okoli nas. Risbe ptic naj bodo v velikosti A5 formata ali manjše. Oddajte jih v učilnici 2. a ali v tajništvu (za poštni predal Vilme Vrtačnik Merčun). Objavili jih bomo na oglasni deski Živalski kotiček in na šolski spletni strani.

Učitelji pa lahko v tednu od 21. do 27. januarja organizirate štetje ptic. Prilagamo obrazec za štetje, ki lahko služi tudi za risanje ptic. Podatke o štetju vsak učitelj posreduje DOPPS po spodnjem navodilu.

#Ptice okoli nas bomo preštevali tudi v letu 2019

Akcija Ptice okoli nas bo v letu 2019 potekala ob ponedeljka, 21. do nedelje, 27. januarja. V tem tednu si morate enkrat vzeti pol ure časa in opazovati ptice na poljubni lokaciji. To je lahko v okolici doma, na ptičji krmilnici, na krajšem sprehodu po parku ali po vasi. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Svoja opazovanja nam nato sporočite do konca februarja prek e-obrazca, ki ga najdete na spletni strani ptice.si, kjer najdete tudi vse dodatne informacije.

Mladi raziskovalci narave

Akciji Ptice okoli nas se je v letu 2018 pridružilo kar 1442 ljudi. Kar nas še posebej razveseljuje je dejstvo, da ptice opazuje veliko število mladih, katere pa k opazovanju velikokrat spodbudijo prav v šoliVeč o rezultatih akcije v letu 2018 lahko preberete na naši spletni strani ptice.si.

Upam, da bomo v čim večjem številu ptice okoli nas opazovali tudi v letu 2019.

Tilen Basle, koordinator akcije Ptice okoli nas, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, www.ptice.si   dopps@dopps.si

Likovni izdelki naših učencev