Ljubljana/Domžale, 17. 1. 2013

Spoštovani starši,

 

zaposleni v slovenskih osnovnih šolah se bomo pridružili splošni stavki javnega sektorja, da bi izrazili nestrinjanje  s posegi Vlade RS in zavarovali kakovost osnovnošolskega izobraževanja.

Odločitev za to skrajno sredstvo, ki ga imamo zaposleni na voljo, da bi ohranili dosežene standarde in splošno dostopnost  izobraževanja, nikakor ni bila preprosta, a je bilo ob nepripravljenosti Vlade RS na konstruktiven dialog edino, kar nam je še ostalo. Vlada je namreč preslišala številne naše pozive, naj ne slabša pogojev za delovanje kakovostnih javnih osnovnih šol.

Slovensko šolstvo je med najbolj kvalitetnimi v Evropi, predlagani vladni varčevalni ukrepi pa resno ogrožajo to, kar je bilo težko in skozi dolga leta pridobljeno.

 

Ukrepi ne bi prizadeli le številnih zaposlenih v šolah, temveč zlasti in najbolj učence, vaše otroke, naše prihodnje generacije. Ob predlaganih globokih posegih namreč preprosto ne bi bilo mogoče, da bi šole ostale enako dobre, kot so sedaj. Zaposleni predlagane ukrepe odločno zavračamo.

 

Za stavko smo se odločili zaradi grobega poseganja vlade v kakovost osnovnošolskega izobraževanja v slovenskem prostoru, zaradi zmanjševanja varnosti otrok, zaradi zmanjševanja enakih možnosti za šolanje in uspešno prihodnost vseh otrok. Ukrepi, ki jih vlada vpeljuje na področju osnovnih šol, so (med drugimi):

  • višanje normativov za knjižničarje in svetovalne delavce (torej posredno poslabšanje pogojev za učence),
  • višanje učne obveznosti za učiteljice in učitelje,
  • dvig normativa za dodatne učne skupine učencev iz 16 na 19,
  • dvig normativov za kuharice, čistilke, hišnike, organizatorje šolske prehrane in laborante, kar pomeni njihovo odpuščanje;
  • uvajanje enotnih šolskih okolišev (to pomeni zapolnjevanje šol z učenci, ne glede na izbiro staršev, medtem ko bodo druge šole posledično zapirali).

Na dan stavke, 23. januarja 2013 bodo šole zaprte. Naša šola oz. zaposleni na ta dan ne bodo izvajali dela, zato pouk in druge dejavnosti ne bodo potekale.

V NUJNIH PRIMERIH BOMO ZAGOTOVILI VARSTVO IN PREHRANO ZA UČENCE, ČE BODO PRIŠLI V ŠOLO.

Zavedamo se, da bo to povzročilo največ nevšečnosti prav vam, cenjeni starši. Zanje se vam vnaprej iskreno opravičujemo, a vas obenem prosimo za razumevanje in podporo našemu prizadevanju, da bi za dobro naših otrok preprečili nepopravljive škodljive posege v javno osnovno šolstvo in ohranili njegovo kakovost. 

Stavkovni odbor sindikata

OŠ Rodica

 

(Skupno 2 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost