V soboto, 27. januarja 2024, je na Osnovni šoli Domžale potekal prvi izborni turnir v sklopu projekta Mojstri digitalne prihodnosti. Gre za projekt Banke Slovenije pod pokroviteljstvom Predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar in guvernerja Boštjana Vasleta, v sodelovanju z debatno organiza­cijo Za in proti, zavod za kulturo dialoga. Projekt mlade spodbuja k razmisleku in debatah o pomenu digitalizacije za bančni sistem, sodobnih načinih plačevanja in aktualnih gospodarskih trendih. Mladi debaterji se poleg omejenih tem osredotočajo tudi na vpliv digitalnega razvoja na umetno inteligenco.

Na turnirju je sodelovalo 130 učencev iz 20 osnovnih šol oziroma kar 43 debatnih skupin. Učenci so se razdeljeni v dve kategoriji – neizkušeni in izkušeni debaterji – pomerili v razpravi na pripravljeno debatno trditev “Prepovedali bi razvoj umetne inteligence” in na nepripravljeno trditev “Finančna izobrazba bi morala biti obvezni del osnovnošolskega učnega načrta”. Njihovi argumenti so bili res dodobra raziskani in prepričljivi, kar je precej otežilo delo sodnikom. Našo šolo sta zastopali dve ekipi in sicer Modrozavrčki in Štumflčki pod vodstvom mentorice Ane Kovač.

Ekipa Modrozavrčki Leila Kaše 9. c, Eva Raspet 9. c in Melani Benček 9. c.

Ekipa ŠtumflčkiLučka Jeraj 8. c, Amina Hajdarević 8. c in Aljaž Abe 7. a.

Obe ekipi sta tekmovali v kategoriji neizkušeni debaterji – začetniki, saj je bilo za vse naše debaterje to šele drugo srečanje z debato. Dekleta iz skupine Modrozavrčki so se po treh debatnih krogih uvrstile v finale, kjer so se pomerile z ekipo Argumasterji iz OŠ Venclja Perka Domžale. Sodnike je tokrat bolj prepričala ekipa Argumasteji, ki so tako postali tudi prvi zmagovalci projekta, in se bodo odpravili na izlet v Frankfurt, kjer si bodo ogledali Evropsko centralno banko, našim dekletom pa čestitamo za odlično 2. mesto! Tudi Štumflčki so se dobro odrezali in osvojili 6. mesto med začetniki oziroma 24. mesto med vsemi ekipami, zato čestitke za super uspeh!

Po napetih polfinalnih debatah v kategoriji izkušenih debaterjev sta se v finale uvrstili ekipi Mariposas in Hitri Lenivci, obe iz OŠ Domžale. Njihovo debato si bomo lahko ogledali na zaključnem dogodku projekta, ki bo 11. maja 2024, kamor so vabljeni tudi naši debaterji.

Čestitke vsem in vsakemu posebej!

(Skupno 117 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost