Se še spomnite, kako je bilo, preden so računalniki postali tako pomemben del našega življenja? Dandanes si življenje in delo brez pomoči računalnika pogosto težko predstavljamo, saj živimo v svetu, ki je obdan s tehnologijo. Vemo tudi, da ne glede na področje, ki ga bodo učenci izbrali za svojo kariero, so njihove možnosti za uspeh večje, če bodo poznali, kako tehnologija deluje. Da bi princip njenega delovanja približali učencem, smo se na Osnovni šoli Rodica pridružili kampanji »Hour of code« ali Ura za programiranje. Gre za projekt, ki hkrati poteka v več kot 180 državah po celem svetu in katerega namen je osveščanje o pomembnosti izobraževanja na področju IKT znanj ter promocija znanja in veščin 21. stoletja.

V okviru te kampanje smo v tednu od 7. do 13. decembra 2015 izvedli Uro za programiranje v dveh oddelkih tretjega razreda. Učenci so se tako na zabaven način spoznali z osnovami računalniškega programiranja in s tem tudi z delovanjem tehnologije. Pri izvedbi Ure za programiranje so sodelovali tudi učenci prostovoljci iz 9. razreda, ki so bili tretješolcem na voljo, če so potrebovali pomoč, tako da so lahko v programu napredovali v svojem tempu. Nekateri učenci so bili za računalnikom že zelo spretni, nekateri nekoliko manj, vsi skupaj pa smo dokazali, da se lahko prav vsak (na)uči računalništva.

Zakaj pa je učenje računalništva sploh pomembno? Z zgodnjim začetkom učenja računalništva lahko postavimo dobre temelje za uspeh v vseh poklicih 21. stoletja. In ker učenje računalništva izboljšuje reševanje težav, logiko in ustvarjalnost, menimo, da bi moral imeti vsak učenec priložnost za tovrstno učenje.

 

Rodica, 11.12.2015                                                                                                                    Maja Tartara

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost