UTRIP RODICE – GLASILO OŠ RODICA

V šolskem letu 2017/2018 se je na izbirni predmet šolsko novinarstvo prijavilo kar 24 učencev in to je bila odlična priložnost za obnovitev tradicije izdajanja šolskega glasila.

Poimenovali smo ga UTRIP RODICE in že pet let vanj popisujemo večino dogajanja v šoli in izven nje ter vključujemo še veliko drugih zanimivih vsebin. Šolsko glasilo je vsako leto izšlo na začetku junija, razen leta 2020, ko smo morali izdajo zaradi karantene preložiti na september. Za tehnično oblikovanje glasila, ki zahteva ogromno domišljije in truda, skrbi Martin Mah, naslovnice in zadnje strani glasila oblikujeta Katarina Škofic in Martin Mah, nad celotnim dogajanjem pa bdim urednica Jana Stančič.

Utrip Rodice v šolskem letu 2017/2018

Znašli smo se pred novim izzivom – izdati šolsko glasilo, ki ne bo vsebovalo le literarnih izdelkov, temveč bo zajelo še druge, pestre vsebine, ki bodo vrstnike pritegnile k branju. Skupina novinarjev je bila izredno zagreta za delo, imeli so veliko idej, kako bi popestrili strani šolskega glasila. Med drugim so v članke vključevali vtise učencev, npr. s šol v naravi, med tehniškim dnevom, ko so izdelovali izdelke za sejem itd. Z anketo so učence povprašali po najljubši hrani in na koncu z vodjo prehrane, Meto Maček, sestavili tedenski jedilnik. Sami so se preizkusili v različnih vlogah – kot učitelji, hišniki in čistilke. Obiskali smo tudi televizijsko hišo RTVS, kjer so spoznali delo pravih novinarjev in bili prisotni na snemanju oddaje Infodrom. Vsa ta dogajanja so popisali in strnili vtise v zanimiva besedila. V glasilu niso manjkali niti intervjuji s športnikoma leta (s Tino Topič in z Juretom Žavbijem), z učiteljico Marijo Pepelnak Arnerić ter z bodočo glasbeno zvezdo, Nikom Komacem. Precej strani so zasedli odlični literarni prispevki. Glasilo smo zaključili z lahkotnejšimi vsebinami, horoskopom, kvizom, ugankami in križanko.

Naslovnica prve številke glasila Utrip Rodice, junija 2018.
Novinarska ekipa prve številke glasila Utrip. Zadnja vrsta od leve proti desni: Luka Aškerc Šubic, Marsel Kavčič, Nina Kokelj, Lina Kerep, Zala Ivanović Loparec, Maša Podbevšek, Maja Strušnik, Maja Korošec, Alja Gabrovec, Živa Hrovat; druga vrsta (od leve proti desni): Luka Vindšnurer, Ajda Osojnik, Sara Peceli, Janja Blaž, Kaja Kumar Narobe, Klara Požarnik, Neli Remšak, Petra Pograjc, Lena Oberwalder Zupanc, Tijana Vukajlović; prva vrsta (od leve proti desni): Jaka Potočnik, Jaka Korošec, Ajdin Pajazetović; manjka: Leja Kralj. Junija 2018.

Utrip Rodice v šolskem letu 2018/2019

Zopet smo skušali zajeti pestro paleto tem – na športnih straneh so bili izpostavljeni Jan Vide, izredno talentiran košarkar, ter športnici šole, Brina in Živa Markič. Učencem se vedno znova zdi zanimivo pobližje spoznati katerega izmed učiteljev – tokrat so pozornost namenili učiteljici matematike, Vanessi Pipan. Pozabili niso niti na predsednico šolske skupnosti, Lauro Osenk, ki je po več letih premora veliko pripomogla k organizaciji in izvedbi šolskega plesa. Marsikdo je v glasilu našel svoj likovni ali literarni prispevek ali se celo zagledal na kateri izmed slik. Novost glasila je bila rubrika o devetošolcih – o izjemni generaciji učencev, ki so v večini s svojim vestnim delom in obnašanjem ter čutom za prijatelje oz. sošolce lahko zgled mlajšim.

Naslovnica druge številke glasila Utrip Rodice, junija 2019.
Mladi novinarji, ki so ustvarili drugo številko glasila Utrip Rodice, s šaljivo animacijo. Prva vrsta: Jakob Omahen, Enej Kaše; druga vrsta: Neli Bandelj, Špela Breznik, Tamara Vukajlović, Tjaša Vukajlović; tretja vrsta: Matic Semprimožnik, Denis Pavšin, Špela Prajs, Sara Gluhanović, junija 2019.

Utrip Rodice v šolskem letu 2019/2020

Leto 2020 je bilo nekaj posebnega – navaditi smo se morali na povsem nov način življenja in tudi nov način učenja. Najlepša dva pomladna meseca je bila notranjost šole precej drugačna … pusta, prazna. Učenci so se bili primorani čez noč šolati na daljavo. Ker smo se vrnili v šolske klopi le nekaj tednov pred zaključkom šolskega leta in smo gradiva zbirali do zadnjega dne, smo se odločili, da bomo šolsko glasilo izdali septembra – »za nazaj«, da ga ne bomo vsebinsko in oblikovno okrnili.

Osrednji članek smo posvetili 50. obletnici pristanka na Luni (s tem je sovpadala tudi naslovnica). Popisali smo »ozadje« dveh izrednih šolskih kulturnih predstav, ki sta poželi val navdušenja pri vseh gledalcih.  Ker je glasilo izšlo kasneje, smo vanj lahko vključili tudi slike in utrinke z valete, ki je potekala v šolski telovadnici. Prve strani glasila pa je zavzela šolska himna – novost šolskega leta. Zabeležili smo tudi športne dosežke nogometašev in predstavili športnika šole (Jon Švigelj in Maša Ručigaj), ki si, glede na dosežke, vsekakor zaslužita ta naziv. Med šolskim letom, predvsem pa med »koronačasom«, so se učenci izkazali kot izredno dobri umetniki, kajti dobili smo ogromno odličnih izdelkov – literarnih, likovnih, tehničnih. Za konec je bilo zadanih nekaj ugankarskih izzivov in drugih zabavnih nalog.

Pestri vsebini je piko na i dala oblikovna dovršenost celotnega glasila. S tem glasilom smo se na natečaju Jurčičev novinarski vajenec, ki ga je na rojstni dan pisatelja in časnikarja Josipa Jurčiča razpisala OŠ Stična, uvrstili na 3. mesto.

Naslovnica tretje številke šolskega glasila Utrip Rodice, septembra 2020.
Obrazi novinarske ekipe, ki je ustvarila tretjo številko glasila Utrip Rodice. Zgoraj od leve proti desni: Eva Gabrovec, Klemen Kajfež, Sebastian Rubio Campos, Anže Cencelj, Lia Brojan, Elmin Dđžafić, Veron Šmarčan; na sredini od leve proti desni: Marcel Pavlin, Matic Remšak, Aljaž Lebeničnik, Rachel Laura Lovšin, Šejla Mušić, Jure Prelovšek in Tevž Kovačič, septembra 2020.

Utrip Rodice v šolskem letu 2020/2021

Šolsko leto smo začeli z velikim optimizmom, in sicer z željo, da se ne bi ponovila lanskoletna »spomladanska zgodba o karanteni«. Pa se je že kmalu zataknilo … Še pred jesenskimi počitnicami smo zopet sedeli doma pred ekrani in se šolali na daljavo. Delo novinarjev je bilo precej omejeno. Prireditve so se preselile na splet, božično-novoletni sejem je odpadel, športna tekmovanja so bila odpovedana, jedilnica se je »skrčila« … a to ni ustavilo nadebudnih novinarjev pri zbiranju in pisanju vseh prispevkov in na koncu leta smo izdali vsebinsko in oblikovno še bolj dovršeno glasilo.

Tokratno številko je povezovala rdeča nit DALEČ STRAN OD PONORELEGA SVETA. Bralce smo popeljali na vesoljsko postajo, ki kroži 400 km nad nami, na Mars, kjer jih je čakalo nagradno dekodiranje sporočila, na popotovanje z Malim princem po novih, neodkritih planetih, v Pacug, v edino ŠVN v tem letu, v čas koliščarjev in Rimljanov, v svet knjižnih junakov, v svet domišljije brez meja ter v svet najljubših filmov.

Naslovnica četrte številke šolskega glasila Utrip Rodice, junija 2021.
Mladi novinarji, ki so ustvarili četrto številko glasila Utrip Rodice; zgoraj od leve proti desni: Tijan Jagušić, Tara Zanoškar Jaskić; spodaj: Sonja Einfalt, Mark Jovanović – na svojih sanjskih lokacijah po svetu, junija 2021.

Utrip Rodice v šolskem letu 2021/2022

Tudi letos se trudimo zajeti zanimive vsebine. Strani šolskega glasila bodo polnile olimpijske igre, intervjuji z nekoč učenci OŠ Rodica, danes učitelji na isti šoli, vtisi z raznih dni dejavnosti, šol v naravi, glasbenega sleepoverja itd.

Letošnji novinarji so bili prvič vključeni v mednarodni projekt YRE (Young Reporters for Environment), kjer so se razdelili v tri skupine. Vsaka skupina je sodelovala z eno izmed turških šol. Učenci so pridobili čudovito izkušnjo, spoznali so vrstnike iz druge države, se z njimi družili preko ZOOM-a in na koncu ustvarili članek oz. fotoreportažo v angleščini na določeno temo – svetlobno onesnaženje, hitra moda in stara drevesa, ujeta v betonu sredi mesta. Vse to bomo seveda vključili tudi v šolsko glasilo.

V okviru mednarodnega projekta Young reporters for environment so učenci astronomije (Jaka Šuštar, Ažbe Jagodič, Val Begić) in šolskega novinarstva (Brina Umek, Manca Seničar, Eva Kos) sodelovali z vrstniki iz turške šole İzmir Private Çakabey Middle School na skupno temo svetlobnega onesnaženja. Zoom, aprila 2022.

Izdati glasilo ni tako enostavno, vložiti je treba veliko truda, idej, imeti veselje do pisanja in ogromno časa ter potrpežljivosti, da nastane dober izdelek. Bolj se bliža konec šolskega leta, bolj se pospešuje tempo dela novinarjev. Res je, da smo junija zaradi tega precej utrujeni, vendar je ves trud poplačan, ko zagledamo novo številko glasila. Izredno PONOSNI SMO na svoje delo in hvaležni vsem, ki ga cenijo in pokomentirajo.

Naslovnica pete številke šolskega glasila Utrip Rodice, junij 2022.
Novinarji pete številke glasila Utrip Rodice, junija 2022.

Besedilo: Jana Stančič

ŠOLSKA GALERIJA

Na šoli smo ponosni na naš osrednji razstavni prostor, kjer ob različnih priložnostih nastajajo tematske razstave učencev. V šolskem letu se na razstavnem prostoru v avli zvrsti štiri do šest razstav, na steni nad odrom pogosto nastane tudi scenska postavitev. Vsako leto v aktivu umetnosti določimo okvirne datume, snovalce in tematike razstav. Učenci skupaj s svojimi mentorji snujejo in postavljajo razstave ter soustvarjajo šolsko galerijo in hkrati osmišljajo svojo likovno ustvarjalnost. Nekaj utrinkov iz šolskih razstav. 

Naslov razstave: Ptice, avtorji likovnih izdelkov: učenci 6.–9. razreda, mentorica: Katarina Škofic, marca 2017.
Naslov razstave: Obilje, avtorji likovnih izdelkov: učenci 6.–9. razreda, mentorica: Katarina Škofic, decembra 2017.
Naslov razstave: Portreti in pravljična bitja, avtorji likovnih izdelkov: učenci 6.–9. razreda, mentorica: Katarina Škofic, maja, 2018.
Naslov razstave: Živali, avtorji likovnih izdelkov: učenci 6. razreda in učenci, ki obiskujejo likovno snovanje, mentorici: Katarina Škofic in Viviana Škrabec, aprila 2022.

Besedilo: Katarina Škofic

(Skupno 232 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost