MLAJŠI OTROŠKI PEVSKI ZBOR

Mlajši otroški pevski zbor je bil ustanovljen v šolskem letu 2017/2018. Vodim ga vzgojiteljica Tjaša Huth. Pri pevskem zboru pojejo učenci od 1. do 4. razreda. Učenci se igrajo glasbeno-didaktične igre, učijo se novih pesmi, jih prepevajo ter igrajo na Orffove inštrumente. V letošnjem šolskem letu šteje nekaj več kot 40 otrok. Sodelujejo na šolskih prireditvah, na proslavah in koncertih.

Mlajši otroški pevski zbor OŠ Rodica na pevski vaji 5. maja 2022.

Spomladi 2019 so nastopili v Kulturnem domu Franca Bernika na prireditvi ob materinskem dnevu, ki jo je organizirala Župnijska karitas Domžale. Mladi pevci so takrat zapeli pesem o bosih in obutih vrabcih, o tem, kako se meh razpoči, da smeh iz njega skoči, na koncu pa pesem o ježku, ki si je preštel bodice. Pevce je na klavirju spremljala učiteljica Katja Gačnik. Posnetek prireditve je dostopen tudi na YouTubu pod naslovom Župnijska Karitas Domžale, Prireditev ob materinskem dnevu, KD Domžale, 25. 3. 2019.

Mlajši otroški pevski zbor pod vodstvom Tjaše Huth na prireditvi ob materinskem dnevu v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, 25. marca 2019.
Koncert mlajšega otroškega pevskega zbora z zborovodkinjo Tjašo Huth, 9. junija 2022 v šolski avli, na klavirju je pevce spremljala Katja Gačnik (foto: Nikolina Križman).

Besedilo: Tjaša Huth

OTROŠKI PEVSKI ZBOR

Pisati zgodovino zadnjih desetih let o našem zboru je nekaj posebnega. Lahko bi zaneseno rekli, da se je govorica srca prek pesmi prelila v mavrico razpetega loka, ki zaobjema generacije jarških in rodiških učencev ter se prepletla s tistimi, ki v sebi še nosijo sijoče spomine na vrhunsko življenje zborovskega petja na naši šoli.

S pevci smo se preko premnogih vaj kalili v glasbi, medsebojnem sodelovanju, komunikaciji. Da bi harmonije zazvenele v čim večjem sijaju, smo pilili detajle petja, dramskega nastopa in vedno znova: spoštovanja in sodelovanja. Če se je kdaj zgodilo in je zazvenelo tako lepo, da so komu med pevci stekle solze ali pa so ubesedili poseben občutek v svojih prsih, saj so se poklopile prave frekvence, je bilo jasno, da je to to. Ko smo doprinesli h ganotju, radosti in dramilu tistih, ki so nam prisluhnili, pa je občutek postal vrhunski.

Nastopili smo na šolskih koncertih, najrazličnejših prireditvah in sprejemih. Peli smo prijateljem – sosedom z OŠPP Roje. S pesmijo smo obiskali domove za starejše v Domžalah in Trzinu, največkrat so se nas razveselili v Medgeneracijskem centru. V spominu nam je z vso spoštljivostjo ostal obisk oskrbovancev INCE v Mengšu. Zanimiva izkušnja je petje v drugih jezikih; s posebno skrbjo smo zapeli pesmi otrok priseljencev, ki se šolajo na naši šoli in jih prepletli z njihovo materno besedo. Razveseljevali smo goste iz tujine, s katerimi je šola sodelovala v mednarodnih projektih. Nastopili smo skupaj z mladinskim zborom OŠ Mengeš, okoliškimi odraslimi zbori ter Godbo Domžale.

Z glasbeno pevsko predstavo Vilinski konjič (makedonska ljudska pravljica) na OŠPP Roje, 20. maja 2014.
Posvet ob predstavitvi projekta Pogled čez meje migracij (Erasmus+ projekt mobilnosti KA1). Večer so s svojim prispevkom dopolnili OPZ OŠ Rodica pod vodstvom Eme Cerar in naši učenci priseljenci. Sodelujoči učitelji (od leve): Sonja Koželj Juhant, Marko Drobne, Kristina Zupančič (manjka), Ema Cerar. Okroglo mizo je vodila Cveta Zalokar Oražem (na zgornji fotografiji desno), gosta: dr. Marijanca Ajša Vižintin in dr. Andraž Teršek. Knjižnica Domžale, 30. januarja 2020 (foto: Miro Pivar, domzalec.si).

Kot bi glasba sama po sebi govorila, da mora v svet, smo se nekajkrat odpravili na tako imenovani pevski potep. V Ljubljani smo prepevali v Slovenski filharmoniji, na Glasbeni matici in nazadnje še Prešernu, njegovi muzi in vsem mimoidočim. Očaral nas je sončni Koper. Z glasbo smo se potepali po zreškem hribovju.

Glasbeni potep po Ljubljani: druženje s poklicnimi glasbeniki, obisk Slovenske filharmonije in Glasbene matice, sprehod po Stari Ljubljani, kjer smo zapeli pesniku Francetu Prešernu in mimoidočim, 7. junija 2019.
Ob koncu pestre pevske sezone smo se odpravili na potep v Koper, kjer smo bili gostje OŠ Koper. Družili smo se z njihovima otroškima zboroma, nato pa smo se sprehodili po starem mestnem jedru in zaplavali ob mestni plaži, 21. junija 2017.

Intenzivne vaje otroškega pevskega zbora na Debelem rtiču, od 25. do 27. septembra 2020.

Posebej pa je pevcem ostal v spominu Debeli rtič, kjer smo se pripravljali na naš zadnji koncert novitet, skladb o vesolju. Prav za nas jih je spisal cenjeni skladatelj prof. Tomaž Habe, naš rojak, in nam tako poklonil presežni kozmos nadaljnjega poleta. Skladateljevo zaupanje skušamo po najboljših močeh upravičiti. Prav on nam je dal prvotno spodbudo, da smo nekajkrat pristopili pred zahtevne ocenjevalce. Udeležili smo se dveh regijskih in državnega tekmovanja otroških in mladinskih zborov. Če smo prej vadili že skoraj do onemoglosti, smo se na tekmovanjih držali pravila, da pokažemo, kar znamo in smo: ekipa, zavezana petju iz poleta duše. Mogoče je to vzrok, da smo uspeli vedno zasijati v zlatih barvah in si pridobili dodatna posebna priznanja. Globok priklon vsem, ki so nas podpirali! Lepo je, da posledično naši posnetki bogatijo arhiv Radia Slovenije.

Otroški pevski zbor OŠ Rodica pod vodstvom Eme Cerar je na regijskem tekmovanju pevskih zborov Gorenjske prejel zlato priznanje med otroškimi pevskimi zbori in še dve posebni priznanji: za najboljši pevski zbor tekmovanja in za sestavo sporeda, Gorenja vas pri Škofji Loki, 24. maja 2017.
Detajl z nastopa na 50. državnem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov, Zagorje ob Savi, 27. marca 2018.
Na 50. državnem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov je OPZ OŠ Rodica pod vodstvom Eme Cerar prejel zlato priznanje, Zagorje ob Savi, 27. marca 2018.
V zaodrju po nastopu na državnem tekmovanju s skladateljem Tomažem Habetom; njegovo pesem Sonce je naš OPZ zapel v netekmovalnem delu. Od leve: Neža Pogačar (altovski zvončki), Klara Matzele, Uroš Pele (klavir), Lučka Jeraj, Ema Cerar, Sonja Einfalt, Svit Mandelj, prof. Tomaž Habe. Zagorje ob Savi, 27. marca 2018.

Če je kdo, ki smo mu v tem prispevku dolžni posebno mesto, je to naš pianist Uroš Pele. Skupaj smo rasli. Ob njegovi neizmerni potrpežljivosti, spoštljivosti in izjemnem čutu za interpretacijo smo si dovolili narediti korake, ki smo jih ubirali. Skupaj z učiteljico Drago Jeretina Anžin, ki nas usmerja in vodi v naših recitalih in dramskih uprizoritvah na koncertnih odrih, sta naša nepogrešljiva člana in sodelavca.

Tradicionalni pomladni koncert. Na sliki združeni zbori: MPZ OŠ Mengeš z zborovodkinjo Natašo Banko, MPZ OŠ Rodica z zborovodkinjo Marijo Pepelnak Arnerić in OPZ OŠ Rodica z zborovodkinjo Emo Cerar na pomladnem koncertu z naslovom V tebi sonce proslavlja svoj rojstni dan, šolska avla, 16. maja 2018.

Odprti za vse, kar je dobra glasba, smo se v teh letih družili z vrhunskih koncertnim harmonikarjem Markom Hatlakom, v Slovenski Filharmoniji smo klepetali in zapeli družno z dirigentko Petro Grassi, naša flavtistka je Annemarie Glavič, nekje vmes je nastala tudi šolska instrumentalna skupina, ki ji je priredbe skladb (tudi te so iz držav naših otrok priseljencev) napisala skladateljica Uršula Jašovec. Naš redni-izredni sodelavec je Peter Pogačar.

Ukrepi zadnjih dveh let so zborovsko petje, kljub medicinskemu in psihološkem vedenju, kako pomembno je za celostno zdravje posameznika in skupnosti, spravili v položaj, ko smo hlastali za kakršnimikoli možnostmi preživetja. Da nam je uspelo ubraniti in ohraniti to dragocenost, smo vložili vse srčne moči. Z upanjem, da nam bodo v prihodnje pomagali tudi s tehničnimi možnostmi ustreznega prezračevanja.

Naš zadnji koncert je postal ponovno prvi. 14. junija 2022 je zazvenel ves naš pogum in zanos, naše Vesolje, v koncertni dvorani Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Globok priklon vsem (do)sedanjim pevcem. Vi ste navdih in smisel skupnega ustvarjanja. V čast mi je bilo zapisati te besede, v največjo radost biti z vami!

Otroški pevski zbor OŠ Rodica je pod vodstvom zborovodkinje Eme Cerar na koncertnem recitalu prepeval pesmi iz zbirke skladb Tomaža Habeta, z naslovom Zvezdice, zvezde, sonce, planeti, Kulturni dom Franca Bernika Domžale, 14. junija 2022.

Besedilo: Ema Cerar

NASLOVNA SLIKA: Otroški pevski zbor OŠ Rodica na koncertnem recitalu z naslovom Zvezdice, zvezde, sonce, planeti, Kulturni dom Franca Bernika Domžale, 14. junija 2022.

MLADINSKI PEVSKI ZBOR

Mladinski pevski zbor (MPZ) OŠ Rodica je do aprila 2018 vodila učiteljica Marija Pepelnak Arnerić, od takrat dalje pa ga vodim učiteljica glasbene umetnosti Katja Gačnik. Število mladih pevcev v njem se je spreminjalo, v zadnjih letih jih je povprečno 25.

MPZ na pevskih tekmovanjih ni sodeloval, je pa vsako leto nastopil na reviji šolskih pevskih zborov, ob sodelovanju različnih instrumentalistov pa smo pripravili tudi novoletni koncert. V juniju 2017 je izvedel enkratni dogodek Flashmob, ki se je odvijal v šoli med odmorom. Poleg tega pevci MPZ sodelujejo na komemoracijah ob spominu na preminule. Izjema je bilo obdobje epidemije leta 2020 in 2021, ko je namesto njih sodeloval oddelek 5. d.

Mladinski pevski zbor OŠ Rodica z zborovodkinjo Katjo Gačnik na komemoraciji na Viru, 26. oktobra 2018.

MPZ sodeluje tudi na proslavah ob državnih praznikih, npr. ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ob Prešernovemu prazniku, na zaključni proslavi ob dnevu državnosti ter ob obisku visokih gostov na šoli.

Združena mladinski in otroški pevski zbor OŠ Rodica z zborovodkinjo Marijo Pepelnak Arnerić na božično-novoletnem koncertu, 15. decembra 2016.

Od aprila 2018 do danes je MPZ nastopal na naslednjih koncertih:

  • 16. maja 2018, šolska avla: letni koncert V tebi sonce proslavlja svoj rojstni dan,
  • 18. decembra 2018, šolska avla: božično-novoletni koncert,
  • 9. aprila 2019, šolska avla:letni koncert Glasba v filmu (počastitev praznika Občine Domžale, 19. aprila),
  • 17. decembra 2019, šolska avla: božično-novoletni koncert Vesolje (ob 50. obletnici pristanka na luni),
  • v letih 2020 in 2021 so bili letni in božično-novoletni koncerti zaradi ukrepov za omejevanje epidemije covida-19 odpovedani,
  • 19. marca 2022, pred glavnih vhodom v OŠ Rodica: letni koncert Bodi zvezda,
  • 20. aprila 2022, Češminov park: Spoznajmo se, praznujmo skupaj – nastop ob proslavitvi 70. obletnice Občine Domžale,
  • 31. maja 2022, Poletno gledališče Studenec: Zborovski BUM – skupinsko petje otroških in mladinskih zborov.
MPZ OŠ Rodica z instrumentalisti na koncertu šolskih pevskih zborov, z naslovom V tebi proslavlja sonce svoj rojstni dan, 16. maja 2018.
MPZ OŠ Rodica z zborovodkinjo Katjo Gačnik na tradicionalnem prednovoletnem koncertu šolskih zborov z naslovom Želje za leto 2020 smo poslali v vesolje!, 17. decembra 2019.

V letu 2019, 2020 in 2022 smo izvedli tudi »glasbeni sleepover«. To je pevski vikend, ko imajo pevci mladinskega pevskega zbora intenzivne pevske vaje in v šoli tudi prespijo. Ogledajo si glasbene filme, zraven jedo pice, zabavajo se ob karaokah, plesu in košarki ter se igrajo različne igrice. Pevci spijo v mali telovadnici. Po njihovem poročanju je spanje v šoli strašljivo, vendar zelo vznemirljivo – zato je še težje zaspati. Zjutraj jih pričaka dober zajtrk. Pevski vikend je vedno uspešen, saj se veliko naučimo in družimo.

Cilj petja v pevskem zboru ni samo petje pesmi, ampak tudi spoznavanje drugih ljudi, sklepanje prijateljstev, skupna doživetja, nastopi … Zato je vedno prijetno in zabavno.

Besedilo: Marija Pepelnak Arnerić, Katja Gačnik

(Skupno 151 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost