V decembru 2021 se bo v Združenih arabskih emiratih na daljavo odvijala 18. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada – The International Junior Science Olympiad (IJSO), na kateri bo Slovenija sodelovala drugič.

Izbor kandidatov je zelo zahteven. V širši izbor kandidatov za člane ekipe so se uvrstili tudi najboljši tekmovalci na letošnjem državnem tekmovanju iz znanja kemije za Preglova priznanja v 8. razredu. Ker so lani olimpijado zaradi pandemije odpovedali, so se organizatorji odločili, da bomo letos dali priložnost tudi učencem 9. razreda, ki lani niso imeli možnosti udeležbe.

Naš lanskoletni devetošolec Aleksander Kosanović je na državnem tekmovanju iz kemije osvojil zlato Preglovo priznanje in odlično peto mesto. Skupaj s še 37 uspešnimi naravoslovci je bil Aleksander povabljen na priprave za naravoslovno olimpiado, ki so potekale  med 17. in 23. junijem 2021na Pedagoški in Biotehniški fakulteti (Oddelek za biologijo) v Ljubljani.

Po končanih intenzivnih pripravah so 28. junija 2021 udeleženci opravljali prvi izbirni preizkus, ki ga je Aleksander uspešno opravil ter se uvrstil v ožji izbor 12 učencev. Najboljših dvanajst je bilo konec avgusta vabljenih v Plemljevo vilo na Bledu, kjer je potekal drugi del priprav.

V soboto, 11. septembra 2021, pa je bil na Pedagoški fakulteti UL še končni preizkus dvanajstih najboljših osnovnošolskih naravoslovcev ter izbor šestih tekmovalcev, ki bodo Slovenijo zastopali na 18. Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi – The International Junior Science Olympiad (IJSO). Aleksander Kosanović se je uvrstil v ekipo, kar je res velik uspeh.

 

Držimo pesti za dobro uvrstitev naše ekipe, Aleksander, tebi pa iskrene čestitke!!

 

                                                                                                                                        Mateja Vidmar, učiteljica kemije

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost