Letošnje regijsko srečanje mladih raziskovalcev, ki se je odvijalo v organizaciji Osnovne šole Rodica, pod vodsvom regijske koordinatorke Maje Petek Tomšič, je bilo drugačno od dosedanjih. Raziskovalno leto je do marca 2020 potekalo normalno. Ko smo že oddali vse raziskovalne naloge, pa je izbruhnila epidemija COVID-19. Država je zaradi širjenja koronavirusa uvedla splošno karanteno, šolanje pa je zaradi te začelo potekati na daljavo. To je bilo ravno v času, ko bi se morali srečati na Osnovni šoli Rodica na 19. regijskem srečanju mladih raziskovalcev domžalsko–kamniškega območja. Ker v času karantene in omejenih medsebojnih stikov to ni bilo mogoče, smo čakali na navodila Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Po njih so predstavitve in zagovori raziskovalnih nalog učencev 6. do 9. razreda potekali preko videokonferenc, za mlajše mlade raziskovalce (učence 4. in 5. razreda) pa so nastopi in zagovori raziskovalnih nalog odpadli. Ocenjevalne komisije so ocenile le njihove pisne izdelke. Na videokonferencah pa so ocenjevalne komisije izbrale najboljše raziskovalne naloge in predstavitve za letošnje 54. državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije.

Vsem mladim raziskovalcem iskreno čestitamo za uvrstitev na državno srečanje!

Rezultati prvega kroga državnega srečanja mladih raziskovalcev bodo objavljeni 15. julija 2020 na spletni strani ZOTKS, 54. državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije in zagovori raziskovalnih nalog, uvrščenih v drugi krog, pa bodo potekali predvidoma 7. in 8. septembra 2020. Vsem mladim raziskovalcem naše regije, ki se jim je uspelo uvrstiti na državno srečanje, želimo čim boljšo uvrstitev na državnem nivoju, kar pomeni uvrstitev v drugi krog!

Obenem smo izdali tudi zbornik povzetkov raziskovalnih nalog 19. regijskega srečanja mladih raziskovalcev osnovnošolcev domžalsko-regijskega območja. V zadnjem delu predstavljamo tudi zgodovino mladinskega raziskovanja na našem območju, kolikor jo je mogoče podati glede na to, da podatke o mladih raziskovalcih, šolah in izdelanih raziskovalnih nalogah v teh 19-ih letih nismo sistematično zbirali.

Vsem sodelujočim mladim raziskovalcem, mentorjem in članom ocenjevalnih komisij se iskreno zahvaljujemo za odlično sodelovanje! Mladim raziskovalcem pa želimo še veliko raziskovalne radovednosti, dobrih idej ter veliko zadovoljstva pri raziskovanju v prihodnje!

Ostanite zdravi in srečno!

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost