V ponedeljek in torek, 28. in 29. junija 2021, se je odvijalo 55. državno srečanje mladih raziskovalcev, letos spet na Gimnaziji in SPTŠ v Murski Soboti, kot pred epidemijo. Na državno srečanje se je uvrstilo 451 raziskovalnih nalog, izmed katerih so ocenjevalne komisije izbrale 250 najboljših. Te so mladi raziskovalci predstavili v Murski Soboti. Med njimi je bilo tudi pet mladih raziskovalcev z naše šole.

Naš najuspešnejši mladi raziskovalec je bil letos Ian Vale, ki je predstavil raziskovalno nalogo z naslovom Kje naj shranjujemo sadje in zelenjavo? Vpliv vlažnosti in temperature zraka na izgubljanje tekočine v sadju in zelenjavi (druga področja) in zanjo prejel zlato priznanje. Tita Majhenič in Špela Prajs sta na interdisciplinarnem področju predstavili raziskovalno nalogo z naslovom Korespondenca Antonije Plevel, por. Šubelj, z Rodice (1911-1981), za katero sta prejeli srebrno priznanje. Ocenjevalna komisija je pripomnila, da bi bila naloga uspešnejša na področju zgodovine. Istočasno sta Gal Zore in Jaša Fidler na področju etnologije predstavila raziskovalno nalogo z naslovom Predmeti iz Markuzove domačije iz Štude v Domžalah, za katero je ocenjevalna komisija menila, da je »vrhunska«, a ji je kljub temu podelila srebrno priznanje. Žal na etnologiji nismo mogli predstaviti raziskovalne naloge Nike Planinšek in Petre Gotar z naslovom Stric Leksi iz Argentine, Spomini na Aleksandra Mokorela (1920-2013), ki je po mnenju mentorice Vilme Vrtačnik Merčun naša letošnja najboljša raziskovalna naloga. Ocenjevalna komisija je namreč ocenila, da je naloga premalo »etnološko osredotočena«, raziskano zgodovinsko ozadje je premalo neposredno povezano z etnološko vsebino. Zaradi tega so ji podelili bronasto državno priznanje. Bronasto državno priznanje sta prejeli še dve naši raziskovalni nalogi, ki so jih izdelali: Klemen Cotman (Poskus določanja filotakse pri ananasu, Ali način pridelave ananasa vpliva na njegovo filotakso?) ter Jaša Fidler in Enej Kaše (Vpliv karantene na psihično in fizično počutje mladostnikov).  

Čeprav se 55. državno srečanje ni v celoti razpletlo po naših željah, vsem mladim raziskovalcem iskreno čestitamo za izjemne raziskovalne naloge!

Zbornik vseh povzetkov raziskovalnih nalog, ki so se uvrstile na 55. državno srečanje mladih raziskovalcev, je dostopen tukaj.

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost