Avtor: Ian Vale, 9. b

Mentorici: Danica Volčini in Vilma Vrtačnik Merčun

Povzetek

Cilj raziskovalne naloge je bil ugotoviti, pri  kateri temperaturi in relativni vlažnosti zraka je izgubljanje tekočine v sadju in zelenjavi najmanjše. Izvedel sem tri eksperimente, v katerih sem meril izgubljanje mase ekološko pridelanega sadja in zelenjave, shranjenega v hladilniku, kleti in v kuhinji. V teh prostorih sem meril tudi temperaturo in vlažnost zraka. Eksperimenti so trajali 22, 58 in 31 dni. V drugem eksperimentu sem meril tudi maso jabolk izven hiše pri povprečni temperaturi 2℃.

Največja izguba mase je bila vedno v kuhinji (temp. 21℃ in 52 % vlažnost). Izjema je edino krompir, pri katerem se je masa zmanjševala enako ne glede na prostor. Na splošno ugotavljam, da sta sadje in zelenjava najmanj mase izgubljala v hladilniku, kjer je bila najnižja temperatura zraka (5℃) in najvišja relativna vlažnost (75 %). Glede na to lahko potrdim, da je hladilnik najbolj primeren prostor za shranjevanje večine sadja in zelenjave, sledi klet, ki naj bo čim bolj hladna, najslabši prostor pa je kuhinja.

Ugotavljam, da se rezultati moje raziskave ujemajo z navedbami v literaturi.  Glede na idealne temperature za shranjevanje kivija in korenja bi bila temperatura v hladilniku lahko še za nekaj stopinj nižja. Za drugo sadje in krompir pa je bil moj eksperiment v hladilniku znotraj idealnih temperatur za shranjevanje.

Izvedel sem tudi kratko anketo, ki jo je rešilo 23 anketirancev, starih od 16 do 74 let. Večini anketirancev (68 %) se je že zgodilo, da niso vedeli, kje bi shranili določeno sadje ali zelenjavo. 83 % anketirancev zanima, kako se pravilno shranjuje sadje in zelenjavo.

Ključne besede: shranjevanje sadja in zelenjave, klimakterno in neklimakterno sadje in zelenjava, klet, hladilnik, kuhinja, jabolka v vodi, izgubljanje mase

(Skupno 119 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost