Lepo pozdravljeni učenci, starši in učitelji,

v šolski knjižnici se trudimo, da bi vam tudi v tem času nudili podporo pri učenju in prostočasnih dejavnostih. Upamo, da v roke vzamete kakšno dobro knjigo in se potopite v nov svet čudovitih doživetij.. Naj vam bo v pomoč tudi naša »E-knjižnica«, kjer lahko najdete povezave do koristnih in zanimivih spletnih strani, ki vam bodo krajšali in lepšali prihajajoče dneve. Za kakršnekoli dodatne informacije sva vama na voljo na elektronskih naslovih tjasa.medved@guest.arnes.si in sabina.burkeljca@guest.arnes.si, vabljeni pa tudi, da nama pošljete še vaše ideje in predloge.

Še vedno ostaja aktualen tudi “Zid branja”, kamor zapišete, kaj berete. Dobrodošle so tudi fotografije, ilustracije in mnenja o prebranem. Za objavo klikni TUKAJ.

Vaši knjižničarki Tjaša in Sabina


Knjižni sejem logo

Letošnji knjižni sejem v Ljubljani je popolnoma drugačen kot vsi dosedanji.

Letošnji namreč poteka v virtualni obliki, najdete ga s klikom na naslednjo povezavo: 36. Slovenski knjižni sejem 2020

V tem tednu si oglejte spletno stran sejma, e-sejemske dogodke in e-prireditve ter e-kataloge založb in knjig.

Naša knjižnica v času, ko ste vi doma, kupuje nove aktualne knjige, ki vas z nestrpnostjo čakajo, ko se vrnete nazaj v šolo.

Do takrat pa prisrčen bralni pozdrav iz vaše/naše šolske knjižnice.

Knjižničarki, knjige in Pika Nogavička ter vsi ostali prebivalci ŠKAli veste, kje lahko najdete gradivo naše šolske knjižnice? Iščete lahko po lokalnem katalogu COBISS+.

Če morda ne veste, kako iskati e-vire v sistemu COBISS, vam bo v pomoč spodnja fotografija:


E-KNJIGE ARGETA JUNIOR

Gre za digitalno zbirko poučnih interaktivnih pravljic, ki so nastale v sodelovanju s priznanim razvojnim psihologom in ekipo priznanih otroških pisateljev in ilustratorjev. V zgodbe so vključene tudi naloge in igre.

ZA NAJMLAJŠE

 LAHKONOČNICE

Oglejte si zakladnico zvočnih pravljic sodobnih slovenskih pravljičarjev, izberite pravljico in uživajte v njenem poslušanju. Pravljice prebirajo stanovalci domov starejših občanov.

ZA malo STAREJŠE

BIBLOS

Na Biblosu si lahko izposodite ali kupite e-knjigo. Člani splošnih knjižnic se lahko prijavite s člansko izkaznico in geslom, ki ste ga dobili v knjižnici, in si nato brezplačno izposojate knjige. Na naslednji povezavi najdete video vodiče za njegovo uporabo: https://www.youtube.com/channel/UC0QCrQE0B6vqF-JmnjI3mtQ

 DOBREKNJIGE.SI

Če potrebujete idejo za kakšno knjigo, ki ustreza vašim kriterijem, imajo slovenske splošne knjižnice nekaj predlogov za vas. Lahko pa jih tudi sami ocenite in izrazite svoje mnenje o prebrani knjigi.

DIGITALNA KNJIŽNICA SLOVENIJE dLib

Na portalu dLib lahko dostopate do del klasičnih slovenskih avtorjev. Ponuja tudi ogromno zbirko digitaliziranega in e-gradiva: od  starih časopisov, knjig, razglednic in zemljevidov, pa do sodobnih strokovnih in znanstvenih člankov ter publikacij.

 

Zvočne knjige najdete tudi na mobilni aplikaciji Audibook. Še več pravljic za lepši spanec ponuja RTVSLO, poučne in zabavne vsebine za otroke ponuja tudi Modri pes (Mestna knjižnica Kranj). Prelistate lahko starejše številke revije BUKLA – brezplačne revije o dobrih knjigah Bukla na spletu omogoča iskanje po knjigah oz. vsebini in kratki oceni knjig, med njimi je ogromno otroških in mladinskih (glej primer). Na podlagi tega, si lahko sestavite seznam knjig, ki jih boste kasneje prebrali. V naši šolski knjižnici smo namreč zelo ažurni in imamo pretežno večino izdanih kvalitetnih mladinskih knjig.

Še več koristnih povezav najdete na spletni strani Društva Bralna značka Slovenije in Bralnega projekta Naša mala knjižnica

Ostali predlogi:

Uglasbene pesmice v reviji Zmajček • Arhiv revije Galeb (slovenska otroška revija) • Predstave Lutkovnega gledališča Maribor • Poigrajte se na spletni strani Knjižnice Domžale • Portal Kamra, kjer najdete digitalizirane vsebine s področja domoznanstva • Travelandleisure.com – virtualni ogledi 12 svetovno znanih muzejev in galerij 

ZA UČITELJE

Založbi Rokus Klett in Modrijan izobraževanje so na enem mestu zbrali vsebine, ki jih trenutno omogočajo za poučevanje na daljavo.
Na njihovih spletnih straneh v razdelku Šola na daljavo najprej izberite triletje oz. predmet, ki ga poučujete. Določene vsebine in informacije so uporabne tudi za učence, kar so še dodatno označili.

Založba Rokus Klett                                                          Založba Modrijan izobraževanje
1. triletje                                                                              1. triletje
          Lili in Bine                                                                            Modri vrtiljak
Novi prijatelji                                                                     4. in 5. razred

4. in 5. razred                                                                      6. do 9. razred
          Serija Radovednih pet
          Gradim slovenski jezik 4–5
6. do 9. razred

Dostopnost